Hogyan indulj el külföldre dolgozni

 

Régen mindig akkor voltam a legizgatottabb, amikor a szüleim külföldre vittek nyaralni, pár éve viszont már Magyarországon töltöm a szabadságomat. Külföldön dolgozom, Ausztriában, és semmi sem esik jobban, mint két hétre haza jönni kicsit lazítani. Még mindig vannak egész Európa szerte helyek, ahova el szeretnék jutni, de az országban is találni jobbnál jobb lehetőségeket a vakációzásra.
Ha itthon választok egy helyet, akkor sokkal több barátom, családtagom meg tudja engedni magának, hogy csatlakozzon pár napra vagy akár egész hétre és ez is számít minden olyan embernek, aki nem találkozhat bármikor a szeretteivel.

Legutóbb az ország észak-keleti részén foglaltunk szállást egy kisebb hotelban.
Ilyenkor szinte elkerülhetetlen, hogy ne kérdezgessenek a munkámról, hogy mennyire érzem ott jól magam, mennyire gondolom még mindig úgy, hogy megéri ott dolgozni.
Nem először számolok be az ausztriai élményeimről, de nem unok erről beszélni, mindig eszembe jut valami új, vagy felidézek egy szép emléket, ami rég nem jutott már eszembe.
Sokan arra panaszkodnak, hogy sokat kell dolgozni, de ez relatív, mihez képest sokat?
Ha valakinek olyan munkahelye van, ahol alig kétszer kell felállnia, akkor elhiszem, hogy sok, másképp meg nem föltétlen.
Nem mondom, hogy nincsenek olyanok is, akik egy szerencsétlenebb helyzetbe csöppentek, de azért a megfelelő eszközökkel ki lehet szűrni annak az esélyét, hogy hosszabb távra egy ilyen helyen ragadjunk. Ez annak az eredménye is lehet, hogy egyesek talán kicsit meggondolatlanul vágnak bele a külföldi munkavállalásba. Kialakul, különösebb ok nélkül, egy olyan vélemény bennük, hogy ha már külföld, akkor ott mindenki biztosan tisztességes.
Az érdeklődőknek mindig el szoktam mondani, hogy borzasztó egyszerű rosszul választani, hogyha naivan elhiszünk első perctől mindent, amit egy munkáltató ígér.
Én sem egyedül boldogultam az elején. Szükségem volt, valami megbízható háttérre, segítségre, így kerültem kapcsolatba a tiroli.hu-val.

Annak az esélye, hogy rosszul választok itt is meg volt, de lényegesen csökkentve. Amellett pedig egy rossz döntés még nem jelentette azt, hogy egy egész szezont le kell dolgoznom azon a bizonyos helyen, vagy jöhetek egyenesen haza, hanem meg volt minden lehetőségem a változtatásra.
Egyszer fordult elő, hogy újrapályáztatást igényeltem, mivel, hogy megbízhatatlan emberekkel kellett együtt laknom és dolgoznom, ami hosszú távon elég stresszes.
A tiroli.hu ezen szinte azonnal tudott segíteni, csak jeleznem kellett, hogy szeretnék munkahelyet váltani és máris biztosítva volt a lehetőség rá.
Így már nem is hangzik olyan rosszul a külföldi munka, igaz? Nem is az, csak nem szabad elhinnünk magunkról, hogy mi mindent kordában tudunk tartani és –legalább is az elején- ne legyünk túl büszkék segítséget kérni. Biztos, hogy pár év tapasztalat után egyedül is képesek leszünk boldogulni, de addig is nem árt, ha van kihez fordulni problémák esetén. Lehet, hogy egyeseknek túlzásnak tűnhet, hogy ekkora hangsúlyt fektetek meséléskor a biztonságra, de aki már érezte magát teljesen egyedül és tehetetlenül több száz km-re otthonról, az tudja mit is jelent ez.

Emellett, nyílván sok vicces történetet is elmesélek, akad bőven azokból is. Sokszor kérik, hogy meséljem újra el azt, amit egy éve, mert még mindig jókat derülünk rajta. Ez a két hét mindig annyi energiával tölt fel, hogy a következő haza látogatásomig bőven kitart.
Azt nem is tudnám most megmondani, hogy a közel jövőben haza szeretnék-e költözni, jelenleg meg vagyok elégedve a külföldi munka és belföldi nyaralás párosítással.