A párommal szeretünk együtt utazni, ezért évente többször kitűzünk egy úti célt, ahova ellátogatunk. Néha csak egy napra megyünk, de néha egész hétvégére vagy több napra is akár, attól függ mikor, mivel, hova utazunk. Előre utána szoktam nézni, hogy az adott úti célnál milyen programlehetőségek, érdekességek, látnivalók vannak, és ehhez igazítjuk az utazást is. Például szoktunk úgy utazni, hogy fesztiválozzunk is a városnézés és kikapcsolódás mellett, és így direkt a fesztiválhoz időzítjük az indulást. A párom inkább a pihenős fajta nyaraló emberek körébe tartozik, szóval ő szereti süttetni a hasát, fürödni a tengerben meg jókat enni. Én sem vetem meg ezeket, de szeretek túrázni is, csatangolni a városokban, megkeresni a látnivalókat, tájékozódni a helyi kultúráról, ismerkedni a helyiekkel.

Megbeszéltük, hogy legközelebb olyan helyre szeretnénk menni, ami távol van a városok zajától, egy eldugott kis helyen, a képzeletünkben egy erdei kis házikó jelent meg, ahova szívesen mennénk pihenni.  Utánakerestünk és találtunk egy majdnem ilyet, ami egy erdő szélén egy tisztáson áll, és direkt természetbe vágyó turistáknak lett kitalálva. A képek alapján takaros ki házikó, egyszintes, kandallós fűtésű, tehát télen is jó hely. Ez egy stílusosan kialakított faház, látszik, hogy volt előző élete is, tehát nem új építésű. A képeken világosnak tűnik belülről, biztosan déli fekvésű. A leírás szerint éppen nemrég lett bevezetve az áram napelemek segítségével, ugyanis korábban, mivel arrafelé nincs villamoshálózat elvezetve, nem volt áram. A napelemek szigetüzeműen működnek tehát, ez az egyetlen áramforrás a közelben. Nekem tetszik ez a megoldás, egyrészt környezetkímélőbb is, mint a villanyhálózat odavezetése, másrészt kényelmi szempontból is eleget tesz a turisták elvárásainak. A honlapon azt írták, a beruházást egy pályázat napelem telepítésre szánt összegéből fedezték. Itt rákattintottam a napelem pályázatra mutató linkre, mert felkeltette az érdeklődésemet. A napelemes telepítéssel foglalkozó cég weboldala jött be, ahol részletes leírást találtam a napelemekről, és a lehetőségekről, ha valaki a saját háza tetejére szeretne napelem rendszert.

A napelem vásárlást tervező magánszemélyek pályázhatnak támogatásra, ami többek között egyébként például házszigetelésre és napelem telepítésre is felhasználható ingyen hitel. A megpályázható legnagyobb összeg tízmillió forint, mely tehát kamat nélkül visszatérítendő. Mivel egy napelem rendszer viszonylag nagy befektetés, nagy segítséget jelenthet ez olyan családoknak, akik ilyet szeretnének. A napelemek telepítéséhez a háznak meg kell felelni néhány feltételnek. Ilyen például a ház déli, délkeleti vagy délnyugati fekvése, és a tető megfelelő dőlésszöge, hogy a napsugarak minél optimálisabb szögben és ideig érjék a napelemet. Fontos az is, hogy a háztető biztosan ne legyen leárnyékolva nem csak a jelenben, hanem az utána következő 40-50 évben sem, mert akkor tud megfelelő áramot termelni a rendszerünk, ha minél több napsütés éri. A rendszer része az úgynevezett inverter is, ami a napelemben a nap elektromágneses energiájából létrejött egyenáramot alakítja váltóárammá. És szükséges még természetesen a vezeték rendszer, ami a napelem rendszer részeit összeköti a ház elektromos hálózatával. A szigetüzemű rendszer annyiban különbözik a villanyhálózatra csatlakoztatott rendszertől, hogy az előbbi a megtermelt áramfelesleget akkumulátorokba tölti, ahonnan később is felhasználható, viszont ha nincs elég áramtermelés, nem tudunk szerezni áramot, míg az utóbbi a megtermelt áramfelesleget visszatölti az elektromos hálózatba, viszont ha éppen nincs nap, és nincs elég megtermelt áramunk, akkor ebben az esetben az elektromos hálózatból kapjuk az áramot. Egy szó, mint száz, felkeltette az érdeklődésünket ez a pályázati lehetőség, és külön jó, hogy lesz alkalmunk testközelből megtapasztalni az erdőszéli kis nyaralóházból, hogyan is működik a napelem rendszer.