eneosA középiskolai utolsó osztálykirándulás volt az egyik legkülönlegesebb, amelyiken valaha is voltam. Vidékre mentünk, és egy gerendaház típusú szálláshelyen töltöttünk el egy teljes hetet. Eleinte azt hittük, hogy unalmas lesz, és csak kirándulni fogunk, de az osztályfőnök tartogatott számunkra néhány meglepetést, amiről sejtelmünk se volt.

Az egyik ilyen program az volt, hogy pont azon a héten szerveztek oda egy rally versenyt, a közeli erdőben, amire az egész osztály lelkesen ment ki, még a lányok is, akiket egyébként ez egyáltalán nem érdekelt, de a kaland íze mindenkit megérintett. Elsőre szokatlan volt a nagy zaj, és az a gyorsaság, amivel száguldottak az versenyautók, mégis éreztem, hogy mindenki élvezi és szurkol egy neki szimpatikus versenyzőnek. Miután véget ért a futam, volt lehetőségünk közelebbről is szemügyre venni az autókat illetve beszélgetni a versenyzőkkel. Belenéztem több motorba is, de azt se tudtam, hogy melyik darabja micsoda, úgyhogy felbátorodtam és megkértem az egyik versenyzőt, hogy ha nem gond, akkor tartson nekem egy nagyon rövid gyorstalpalót, hogy valami fogalmam legyen a dolgokról. Nagyon kedves volt, és elkezdte sorra magyarázni, hogy mi mire való. Kezdtük a hengerekkel, aztán jöttek a dugattyúk, majd az olajszűrő. Itt gyorsan le is állítottam, hogy ezt fejtse ki jobban, mert mégis mire kell egy autóba szűrő meg olaj.

Egy kicsit kinevetett, hogy ennyire nem értek ehhez, de elmagyarázta, hogy olaj nélkül meg se mozdulna a gépezet, ugyanis ez kell ahhoz a folyamatos kenéshez, amivel a hengerek egymáson tudnak súrlódni, ezzel létrehozva azt az erőt, amivel az autó elindul. Ilyen olajat lehet boltban és online is kapni, de ha én esetleg venni szeretnék, akkor ő az online vásárlást ajánlja, mert akkor több dolgot is rendelhetek egyszerre, többek között az egyik legjobb minőségű olajat, az Eneost. Mivel kíváncsiságom csillapíthatatlan, megkérdeztem, hogy miért pont ezt az olajat ajánlja, miben jobb, mint a többi. Kifejtette, hogy ez egy japán gyártmány, a japánok pedig magas szintű szaktudással rendelkeznek az autógyártás terén, ezért is bízik meg bennük annyira. Amióta az autózással foglalkozik, ezt használja, és igazán nyerő szezonjai szoktak lenni. Felhívta a figyelmem, hogy az Eneos nem csak a rally autókban használható, hanem majd, ha lesz a sajátomban is, vagy a családi autóban otthon. Elmagyarázta azt is, hogy az olajakkal késleltethetjük a motor kopását, annak elöregedését, sőt alacsony hőmérsékleten is tökéletes működést biztosít, ami azért – valljuk be – kis hazánkban fontos, hiszen hidegek a telek. Én is emlékszem, hogy volt rá alkalom, amikor apu nem tudta beindítani a motort, mert éjszaka mínuszok voltak. Rögtön gondoltam is rá, hogy majd mindezt elmesélem otthon, és ajánlom az Eneost, hátha büszke lesz a kicsi lányára, hogy ennyi mindent tud az autókról.

 

A nap folyamán még beszélgettem más versenyzőkkel is, akik megerősítették az előbbi versenyző szavait, hogy oda kell figyelni az ilyen apróságoknak tűnő dolgokra is, különben tönkre megy a motor akár verseny közben is, aminek a javítása nem is olcsó. Szerintem ezek után egy életre megjegyeztem, hogy az olajozás mennyire folyamatos kell, hogy legyen, az osztálykirándulás pedig mennyire klassz tud lenni, ha valami teljesen új dologgal ismerkedik meg az ember.