A hosszú hétvégét kihasználva a párommal elmentünk kiheverni a tavaszi fáradtságot Brnoba. Kocsival mentünk, útközben megálltunk Bécsben és pár osztrák faluban. Nem volt hosszú út, és szívünk szerint több időre mentünk volna, de így is csodálatos élmény volt.

Gyakran szoktuk amúgy ezt csinálni, amikor egy kicsit is több időn van, szedjük a sátorfánkat és kirándulunk egyet. Legtöbbször persze csak belföldön, és csak egy napra, de ez a brnói út már régi vágyam volt, és most, az ötödik évfordulónk alkalmával a párom meglepetésből elvitt. Amikor beszálltunk a kocsiba, akkor én úgy tudtam, hogy édesanyámékhoz megyünk pár napra látogatóba, de aztán amikor út közben feltűnt, hogy nem jó irányba megyünk, akkor kezdtem gyanakodni, végül az én drága párom a határ átlépésekor kénytelen volt bevallani, hogy hova megyünk. Hát majd kiugrottam a bőrömből örömömben. Az én kedvesem mindent előre lefoglalt és eltervezett, nekem csak élveznem kellett a kirándulást.

Első állomásunk Bécs volt, ott töltöttünk el egy fél napot városnézéssel, természetesen majdnem minden nevezetességet megnéztünk. Gyönyörű város, nem csodálom, hogy ez lett idén is Európa legélhetőbb városa.

Aztán mentünk tovább, de egy szakaszon autópálya helyett a kis falvakon mentünk keresztül, hogy útközben is nézelődhessünk, meg hát nagyon kellemes hangulata van ezeknek a falucskáknak.

Ami megdöbbentő volt számomra, hogy rengetek családi házon voltak napelemek. Itthon ez egyáltalán nem elterjedt még, és jó volt látni, hogy az osztrákok milyen nagy hangsúlyt fektetnek a megújuló energiaforrások használatára, az egyéni háztartások szintjén is.

Az utunk nagy részén erről beszélgettünk, hogy milyen jó ezt látni, hogy Ausztriában valószínűleg (de ez csak a mi feltételezésünk) napelem rendszer pályázat útján kapnak rá támogatást, és aztán az is szóba került, hogy amúgy azzal tisztában vagyunk, hogy ez egy jó megoldás, de arról szinte semmit nem tudunk, hogy pontosan miért is, és hogy hogyan is működnek ezek a napelem rendszerek. Ezért utána is néztem a neten, hogy pontosan mik is ezek a napelemek, és találtam is egy szuper oldalt . Szerencse, hogy tavaly óta az E.U.-n belül, az 1. roaming díj-zónában már úgy lehet internetezni, mintha itthonról böngésznénk, így nem kerül plusz költségbe a külhoni internetezés.

Az oldal, ami rengeteg hasznos infóval szolgált a Pentele Solar Kft. honlapja. Szinte mindent leírnak teljesen olvasmányosan, amit a napelemekről tudni kell.

Először is fontos tudni, hogy ezzel a napelemrendszerrel jelentősen csökkenthetjük a rezsi költségeit, ráadásul egy nagyon környezetbart megoldásról van szó.

Ezen felül fontos tudni, hogy a napelem és a napkollektor közé nem tehetünk egyenlőségjelet, ugyanis a kettő nem ugyan az, teljesen más elv alapján működnek, mégis gyakran összekeverik az emberek. A napkollektor a Nap hőjét gyűjti össze, amit lehet fűtésre, víz melegítésére stb. használni. A napelem viszont a fény energiáját hasznosítja, azt alakítja át elektromos árammá. De nem csak a Nap fényét, hanem a szórt fényt és a mesterséges fényt is, így nem csak a napsütéses órákon hasznos ez a rendszer.

Ráadásul mindenképpen megtérül, így, rövidebb vagy hosszabb idő alatt, de mindenképpen visszahozza az árát, ami szemmel látható lesz a befizetendő számlákon. A karbantartása és esetleges javítása sem igényel csillagászati összegeket.

Azt is megtudtuk, hogy a napelemek egyenáramot csinálnak a fényenergiából, viszont a háztartásban nekünk váltóáramra van szükségünk, ezért kell egy napelemes inverter, ami az egyenáramból váltóáramot csinál.

A napelem fizikai működésének részleteibe most nem mennék bele, viszont akit érdekel, az megtalálja a fentebb linkelt honlapon ezeket az adatokat is.

Szinte egész úton a napelemekről beszélgettünk a párommal, és elhatároztuk, hogy ha egyszer lesz családi házunk, akkor mindenképpen szereltetünk fel napelemeket a kevesebb rezsi és a környezettudatosság jegyében. Az egészben meg a legmurisabb az volt, hogy mikor megérkeztünk a brnói szállásra, akkor láttuk meg, hogy a panzió tetején is vannak napelemek. Azelőtt is örültem, hogy Brnoban lehetek, de ez még egy plusz pozitív élmény volt számomra.