Elég sokat dolgozom. Amióta megvettem a saját hotelemet, nagyon kevés időm marad a pihenésre. Rengeteg a teendő, és én sajnos nem szeretek semmit másra bízni, jobban érzem magam, ha mindent le tudok ellenőrizni. Néhány dolgot ideje lenne kicsit elengednem, az alkalmazottaimra bíznom, mert így elég nehéz boldogulnom. Ez a tény tudatosult bennem, viszont egyelőre elég nehezen megy a megvalósítása.

Néhány hete, az egyik ismerősöm, Gréta hívta rá fel a figyelmem, hogy a hotel épülete eléggé kopottassá kezd válni, ami rossz hatással lehet a forgalomra. A vendégek, ha már elmennek valahova pihenni, akkor már nem egy ütött-kopott helyre vágynak. Emiatt eldöntöttem, hogy nem húzom az időt, felújíttatom az épületet. Sajnos természetesen a kivitelező keresését és az egyéb ezzel járó feladatokat sem bírtam másra bízni, inkább én kezdtem utánajárni a dolgoknak. Gréta megemlítette, hogyha már úgyis felújítást tervezek, nem ártana a lakossági napelem pályázat 2019 lehetőségét is szem előtt tartanom, mivel ez egy nagyon jó lehetőség mind a magánszemélyek, mind a vállalkozások számára.

Korábban nem hallottam erről a pályázati lehetőségről, viszont a lány elküldte nekem a napelempalyazatok.hu weboldalt, ahol minden hasznos infót megtudtam róla. Sokat böngésztem az internetes oldalt, így már szakértő vagyok a témakörben.

A Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel elnevezésű pályázat által 0%-os kamatozású hitelt kaphatnak a korszerűsíteni akaró személyek. A keretösszeg elég magas, ugyanis 105,2 milliárd forintot osztanak szét. Ennek a pénznek maximum a felét kaphatják meg a társasházak és a lakásszövetkezetek, a maradékból a magyar lakosság energiahatékonysági beruházásait támogatják. Ennek köszönhetően valószínűleg elég sok nyertes pályázó kerül ki. A hitel 500 ezer és 10 millió forint között mozoghat. Ez szerencsére nem csak napelemekre fordítható, hanem napkollektorokra, hőszivattyúk telepítésére, fűtésrendszerek korszerűsítésére, hőszigetelésre, és nyílászárók cseréréjére is. A festés és az egyéb kötelező munkálatok mellett, jól jönnének ezek az energiahatékonysági újítások is, ugyanis a környezetkímélés számomra rendkívül fontos. Abban a kevés szabadidőmben, ami van, néha elmegyek egy-egy szemétszedési programra.

A pályázatnak természetesen vannak feltételei is, azonban ezek nem teljesíthetetlenek. Szükség van egy kisebb tőkére, ugyanis 10% saját forrás nélkül nem lehet pályázni. Ez az összeg nem olyan magas, tehát ezt simán meg tudnám oldani. A futamidő szintén nagyon kedvező, ugyanis húsz éven belül kell visszafizetni a kölcsön kapott pénzt.

A lakossági napelem pályázat 2019 külön vállalkozások számára is elérhető. A támogatás a „Vállalkozások megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztéseinek támogatása a középmagyarországi régióban kombinált hiteltermékkel” megnevezést kapta. Ebből a megnevezésből nem igazán tud az ember, amire gondolni, de szerencsére pontos leírás is társult a megnevezés mellé. A vállalkozásokkal induló személyek sokkal kedvezőbb támogatást kaphatnak, mint amit a fentiekben említettem, ugyanis másfél és ötven millió forint közötti, vissza nem térintendő támogatást, vagy kedvezményes kamatozású kölcsönt kaphatnak. Ennyi pénzből már elég alapos átalakításokat lehetne végezni, a hotelem teljesen megújulhatna.

A támogatásból számomra a leghasznosabb a napelem lenne, mert a napelem rendszer nem csak környezetkímélő, hanem kiváló befektetésnek is számít. A napelem rendszer felszereléséhez, azonban bizonyos feltételeknek meg kell felelnie az épületnek. A tetőszerkezetnek elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy elbírja a tartószerkezetet és a modulokat, mindemellett még megfelelő tájolásúnak is kell lennie. Továbbá a tető dőlésszöge, az árnyékot nyújtó növények, épületek, valamint az elektromos rákötési pontok is problémát jelenthetnek. Amennyiben azonban, ezeknek a feltételeknek nem felel meg az épület, akkor sem kell teljesen elkeseredni, ugyanis a földre szerelhető állványrendszer is egy választható opció.

Néhány napon belül pályázok a támogatásra, nem szeretnék erről a kivételes lehetőségről lemaradni. Azt azonban elhatároztam, hogy amennyiben sikerül megnyernem a támogatást, minden ezzel kapcsolatos tennivalót másra bízok, nem fogok ezzel foglalkozni. Ideje már, hogy ne csak a vendégeink pihenjenek ebben a hotelben, hanem én is. Úgy gondolom, hogy megérdemlek már egy kis kikapcsolódást!