A hétvégén elmentünk a családdal egy kicsit pihenni. Egy szuper hotelben szálltunk meg, ahol minden feltétel megvolt ahhoz, hogy csodálatosan érezzük magunkat. A megérkezésünk után néhány órával, amikor lementünk a medencéhez, váratlanul találkoztunk az egyik barátommal, Árminnal. Gyakran találkozunk és beszélgetünk Árminnal, de bizonyára egyikünk sem tartotta fontosnak, hogy megossza a másikkal, hogy mit csinál a hétvégén. Nagyon örültünk a találkozásnak, hiszen a gyerekeink hasonló korúak és persze ismerik is egymást, így jókat tudtak játszani együtt. Szóval sokkal jobban alakult a hétvége, mint amire először számítottunk.

Árminnak elárultam a hétvégén, hogy tervben van, hogy eladjuk a jelenlegi lakásunkat és egy nagyobba költözünk át. Ahogy nőnek a gyerekek, egyre kevésbé férünk el, szóval úgy érezzük, hogy ideje váltani. A barátom egyből felajánlotta a segítségét, hiszen ő ingatlanok értékesítésével foglalkozik. Felhívta rá a figyelmemet, hogy mielőtt feladom a hirdetést, mindenképp csináltassam meg a lakásom energetikai tanúsítványát, ugyanis egy ilyen jó állapotban lévő lakásnál, mint az enyém, érdemes időben megcsináltatni, mivel így nagyobb árat lehet érte kérni. Fogalmam sem volt, hogy mire való és egyáltalán micsoda az energetikai tanúsítvány. Természetesen ezt közöltem Árminnal is, aki azt ajánlotta, hogy hétfőn nézzek majd fel az e-tanusitas.eu weboldalra. Nem akart belemenni a részletekbe, hiszen ő is kikapcsolódni érkezett a hotelbe, nem munkaügyben, emiatt nem is nyagattam tovább.

Megfogadtam Ármin tanácsát és hétfőn felmentem az e-tanusitas.eu internetes oldalra. Mindent részletesen átolvastam és nagyon sok hasznos, érdekes információval gazdagodtam. Megtudtam, hogy az energiafelhasználásunk több mint 40 %-át az épületek fenntartására fordítjuk. Emiatt a lakások energiatakarékos kialakítása rendkívül fontos.

Az energetikai tanúsítvány megmutatja, hogy a lakás energetikai szempontból milyen mértékben felel meg a különböző előírásoknak. Szóval a tanúsítvány konkrétan megmutatja, hogy az épület fenntartása mennyi energiába kerül. A szakember az energetikai tanúsítvány elkészítése előtt megvizsgálja a hőszigetelés mértékét, a nyílászárók állapotát, a fűtésrendszert, valamint a vízmelegítésre használt eszközök korszerűségét és hatékonyságát is. Nyilvánvalóan minél jobb besorolást kap az ingatlan, annál jobb, mivel egy AA+ kategóriába eső otthont sokkal magasabb áron lehet eladni, mint egy alacsonyabb, mondjuk CC kategóriást. Emiatt ajánlotta azt nekem Ármin, hogy már jóval az ingatlan eladása előtt szerezzem be a tanúsítást, és ne hagyjam az utolsó pillanatra, hiszen akkor a hirdetésbe is bele lehet írni, hogy milyen kategóriába tartozik a lakás. Számomra ez valóban hasznos lenne, hiszen tökéletes állapotban lévő, újépítésű, energiatakarékos lakásban élünk. Ha nagyobb lenne, eszembe se jutna elköltözni, de sajnos a szobák száma és a kevés hely miatt muszáj ezt tennünk. Úgy gondolom, hogy valószínűleg a legmagasabb kategóriába fogják sorolni az otthonunkat, ami persze jól mutat majd a lakáshirdetésben is.

Az energetikai tanúsítványt nem csak azért kell megcsináltatnom, mert számomra hasznos lehet az értékesítés során, hanem azért is, mert ezt jogszabály írja elő. 2009 januárja óta kötelező minden újépítésű és közhasználatú épületre energetikai tanúsítványt kiállíttatni, 2012 óta pedig már a régebbi épületeknél is szükség van erre. Ennek hiányában semmilyen ingatlan nem adható el. Az energetikai tanúsítvány célja a vevők hiteles tájékoztatása az épület, lakás energetikai minőségéről, valamint a szükséges és végrehajtható felújítási javaslatokról, korszerűsítésekről. Tehát azért van szükség erre, hogy a vásárlók tisztában legyenek azzal, hogy mit is vásárolnak meg. Én is oda fogok arra figyelni, amikor az új lakást keresem majd, hogy milyen kategóriában vannak az eladó lakások. Biztos nem fogok egy olyan lakást megvenni, ami a legrosszabb energetikai kategóriában van, hiszen nincs kedvem egy teljes felújításhoz.

Az e-tanusitas.eu internetes oldalon nagyon jó ajánlatokkal találkoztam, számomra nagyon szimpatikus ez a vállalat.  A cég az egész országban vállalja a tanúsítások elkészítését. Több mint hatvan szakértő mérnök munkatársuk van, akik felméréseket végeznek szerte az országban. Az energetikai tanúsítvány elkészítése nem vesz sok időt igénybe, hiszen akár 12-24 órán belül kézhez kaphatom. Ehhez csak fel kell hívni a céget, vagy ki kell tölteni a honlapjukon található űrlapot, ami után a cég munkatársai felkeresnek. Rövid telefonos beszélgetés után felveszik a szükséges adatokat, amiket továbbítanak a területileg illetékes kollégáiknak. Ezután a szakértőnek kell egyeztetnie velem egy időpontot, ami mindkettőnknek alkalmas a személyes helyszíni felmérésre. A megbeszélt időpontban a szakértő megérkezik, és végrehajtja a szükséges méréseket. A mért adatokat továbbítja az irodába, ahol elvégzik a számításokat, és elkészítik a tanúsítványt. Végül az elkészült dokumentumokat több módon is megkaphatom, anélkül, hogy érte kellene mennem. A cég a tanúsítványt elküldi online, e-mailben, vagy futárszolgálattal. A lényeg, hogy mindenképp nagyon gyors és egyszerű a dokumentum elkészítése.

A cég által kiállított irat tíz évig érvényes, mondjuk ez számomra nem igazán érdekes, hiszen nem szeretném megtartani a lakást. De mindenképp az ő szolgáltatásukat fogom választani, ugyanis nagyon kedvező áron dolgoznak: lakások esetében már bruttó 13.990 forinttól előállítják a dokumentumot. Az energetikai tanúsítványt csak az elkészítése után kell kifizetni.

A cég árgaranciát is vállal. Ennek értelmében, amennyiben valaki kedvezőbb lehetőségről értesülne, annak azon az áron elvállalják az ingatlan tanúsítását. Ilyen érdekes lehetőségről még nem is hallottam. Valószínűleg alaposan utánanéztek, hogy ki mennyiért vállalja a tanúsításokat, különben biztos nem lenne ez a lehetőség. De az biztos, hogy én is utána fogok ennek nézni, ugyanis ha kedvezőbb ajánlatot találok, mindenképp szólok nekik erről, hogy annyiért végezzék el nekem is.

Ezen a héten az említett vállalatnál akciós az energetikai tanúsítvány. Úgy láttam, hogy az én lakásom tanúsítása 15.990 forintba kerül most. Az ingatlan sajnos nem a legolcsóbb kategóriába esik, ugyanis azt is figyelembe veszik, hogy milyen nagyságú a lakás. Az említett ár azonban bruttóban értendő, és minden költséget tartalmaz, tehát ezen kívül semmi mást nem kell fizetnem. Ez szerintem nem hangzik olyan rosszul, nagyobb összegre számítottam.

Az e-tanúsítás cég szolgáltatásainak igénybevételével még nyerni is lehet, méghozzá egy nagyon szuper dolgot. Minden szerdán kisorsolnak két darab Cinema City Ajándékjegyet, amely az ország bármelyik Cinema City mozijában beváltható, 2D-s filmvetítésre, a hét bármely napján. A nyertest telefonon értesítik, a jegyeket pedig a GLS futárszolgálattal kézbesítik. Tehát emiatt sem kell ellátogatni az irodájukba, mindent házhoz hoznak. Ez szerintem egy nagyon szuper dolog, hiszen nagyon sok dolgom van, tehát jól jön, ha ezek miatt nem kell órákat utaznom. Persze a nyereményjátéknak nem biztos, hogy én leszek a nyertese, de azért reménykedek. Ha megnyerem a mozijegyet, akkor mindenképp a Star Wars kilencedik részét fogom megnézni a moziban. Persze akkor is megnézem, ha nem nyerem meg, de ingyen sokkal jobb lenne. Szurkoljatok nekem!