Azért döntöttem úgy, hogy szálódát nyitok, mivel a környékünk tele van csodálatos látnivalóval és rengeteg érdekes kirándulási lehetőséget rejt magában, de úgy érzem, hogy ezt mégsem ismeri túl sok turista. Ha van egy lehetőség, ahol megszállhatnának, akkor biztosan többen is jönnének a vidékünkre.

Itt, egy kisebb hegy lábánál télen és nyáron is el lehet szórakozni: nyáron kirándulni, túrázni menni, télen pedig síelni és szánkózni lehet, csak ki kell építenem egy sípályát, nem messze a szálódától. Aztán gondoltam még egyet és a készülőfélben lévő szálloda építettem két medencét is: egy födöttet, üvegfalakkal, hogy télen is lehessen csodálni a tájat, miközben kint havaz, te meg bent úszkálsz; valamint egy kinti medencét és készítettem, kifejezetten a nyári időszakra. A vulkanikus hegyből, aminek az aljára felhúztam a birodalmamat, több gyógyvíz és különböző források is vannak, szóval a medencéket ilyen vizekkel töltöttem fel. Talán pont ezért, nagyon hamar eljárt a híre a szállodának, és nem csak a közvetlen környéken.

Az építkezéssel és a teljes berendezéssel nyár közepén lettünk készen, közben már egy teljesen gárdát összeszedtem, akik azonnal el is kezdték a munkálatokat, amik szükségesesek ahhoz, hogy minden a legnagyobb rendben működjön egy szálloda életében. Sikerült elcsábítanom egy hírneves szakácsot is magamhoz, így teljes pompával indulhatott útjának a vendéglátó-ipari csodám.

Igen, büszke vagyok rá, hogy az enyém és jól működik, úgy gondolom, hogy megérdemli, hogy ilyen szavakkal illessem. De hogy nehogy túl fennhéjazónak tűnjek, elmesélek valamit, ami elég rosszul sült el, mert nem gondoltunk rá időben.

A nyitás után a nyár vége és az ősz nagyon kellemesen telt. Erős online megjelenéssel indítottunk, szóval sok mindenkihez eljutottunk, és már viszonylag rögtön sok vendégünk érkezett. Nem mondom, hogy egyből megtérült a befektetésem, hiszen az egy hosszú folyamat, de örültem, hogy ennyire sok érdeklődő van már a kezdetekkor. Viszont ahogy beköszöntött a késő ősz, a hideg idővel, majd a tél a síszezonnal, egyre több panasz érkezett a vendégektől, hogy nagyon nehezen melegedik fel a szobájuk, vagy hogy egyenesen hideg. Nem értettem, hogy mi történik, hiszen a fűtésrendszerbe is keményen befektettem, mivel úgy gondoltam, hogy ha azt akarom, hogy jól működő egész jöjjön létre, ahhoz a részleteknek is mind profinak kell lenniük.

Szóval hívtam egy bojlerjavítót, aki megnézte a bojlereimet és felvilágosított, hogy a baj forrása egyáltalán nem itt keresendő. Elmondta nekem, hogy mivel a pincében vannak a kazánok, a gravitáció lassan tudja felvinni az emeleten lévő radiátorokba a vizet, így ezért nincs a fenti szobákban megfelelő meleg. Mint kiderült, nagyon sürgősen keringető szivattyúkra volt szükségem. A szakember teljes felvilágosítást is adott mellé, hogy teljesen megértsem, hogy mire valók ezek a szivattyúk, és mint kiderült több előnnyel is járnak.

Az egyik fontos dolog az, hogy megspórolnak nekem egy halom pénzt. A hagyományos fűtési szivattyú villamosenergia-igénye sokkal több, mint az általa ajánlott A energiaosztályú keringető szivattyúé. Nem vagyok túl jó matekból, de azért levezette nekem, hogy körülbelül melyiknek mennyi az éves fogyasztása, az meg mennyit jelent, ha átszámoljuk pénzbe. Hát majdnem leesett az állam. Nem is értem, hogy a cég, aki a fűtést beszerelte hozzám, erről miért nem tájékoztatott engem időben. Azt is elmondta, hogy többek között azért is fogyasztanak kevesebbet ezek a szivattyúk, mert a fordulatszám változik bennük, így mindig az igényeknek megfelelően idomulnak.

Amit még fontos megemlíteni, hogy ezek a szivattyúk csökkentik az esélyét annak, hogy felforrjon a víz és kirobbanjon a kazánból. Hát őrület, még szerencse, hogy nem robbantunk fel! Hiszen a kazán környékén, a hagyományos technológiával nagyon könnyen megnő a hőmérséklet és akár a csövek is tönkre mehetnek azon a részen, például ha a cinezés elpattan.

Nem volt más választásom: ha azt akartam, hogy ne járjon el a rossz hírem, hogy hideg a szállodám, azonnal meg kellett oldanom ezt a problémát. Szerencsére már tudtam, hogy mi a megoldás, a kedves mesterember pedig segített kiválasztani a megfelelő keringető szivattyúkat, amik működésbe tudják hozni az összes emeleten a meleg vizet a csövekben és a radiátorokban. Aztán meg is vásároltam gyorsan és ő, meg még néhány kollégája be is szerelték az új eszközöket. Okoztak némi felfordulást a szereléssel, hiszen közben a hotelnek ugyanúgy működnie kellett, de egyértelmű volt, hogy ennyit simán megér a dolog.

Karácsonyra már minden rendben volt, és teljes nyugalommal fogadhattuk a vendégeket, hiszen nem kellett azon aggódnunk, hogy mikor érkezik egy újabb vendég, hogy panasszal éljen a fűtésre. Kint a hóban, a természetben szórakozhattak, és amikor bejöttek a szállodába és felmentek a szobájukba, a jól megérdemelt meleg és kényelem fogadta őket.